måndag 27 december 2010

Arvids kurviga blöjbyxor

Nu kommer ett mönster på Arvids Kurviga blöjbyxor!


Garn: Två trådigt ullgarn, i två färger. Jag har använt ett nystan svart och ett nystan mörk karamell från Östergötlands ullspinneri

Storlek:74-86 ungefär.

Stickor: Rundsticka 3mm och om du vill strumpstickor i samma storlek till benen.

Arbetsordning: Stickas uppifrån och ner, på rundsticka. Då diagrammet är klart delas arbetet i fram och baksida. Gör en rumpkil. Fäst samman i grenen. Plocka upp maskor runt benen och sticka dem. Fäst trådar. Klart!

Midjeresår:Lägg upp 100 maskor med bottenfärg på rundstickan och slut dem i en ring. Sticka ribbstickning, 2rm, 2am i fyra centimeter. Vik mudden och sticka ihop uppläggningsvarvet. Eller sy mudden till en kanal efteråt. Dra igenom en resårsnodd så hålls byxan uppe bättre. Eller sticka hela mudden på 2,5mm stickor!

Nästa varv ökas det 20 maskor genom att skicka *5rm, öka1* upprepa varvet ut. Du har nu 120
Sticka nästkommande 57 varv enligt diagrammet, diagrammet upprepas fyra gånger per varv. De svarta fyrkanterna representerar mönsterfärgen.
Lägg märke till att diagrammet är uppåner och stickas nerifrån och upp.


Sticka ett varv med bottenfärg. Därefter delas arbetet i en fram och en baksida. Sätt de första 60 maskorna på en hjälpsticka, tråd eller liknande. Eller sticka vidare fram och tillbaka på rundstickan och strunta i att sticka de första 60 maskorna på varvet.
Gör en rumpflärp: Bakstycke/ gren
Sticka de sista 60 maskorna på varvet, men lämna den sista maskan på varvet på vänster sticka, vänd arbetet utan att sticka den. Fortsätt att lämna en m ostickad i slutet av varje varv. Sticka tills du har 20 maskor kvar på mitten. Sy eller sticka ihop med de mittersta 20 maskorna på framstycket. Snyggast blir det med maskstygn, men enklast är att sticka ihop delarna samtidigt som du avmaskar.
Du har nu 20 + 20 maskor som är lösa i varje benhål. Plocka upp ytterligare 20 maskor mellan maskorna i rumpflärpen och slut dem till en ring på 60 maskor och sticka benen med ribbstickning, *2rm, 2am* till önskad längd.

Fäst alla trådar. Tvätta ur i ljummet vatten med olivtvål och ullkura dem.

Hoppas att ditt barn gillar dem!

1 kommentar:

Johanne Ländin sa...

Hej Ella! Jag ser att du har tagit delar av mitt mönster till Karin Kurbitsvantarna och gjort om det till ett par fina blöjbyxor. Det är helt okej, men eftersom min design är mönsterskyddad skulle jag vilja att du tar bort diagrammet från din blogg.

Traditionella mönster får man använda, men en tumregel är att ett mönster inte är fritt förrän det gått ett visst antal år efter det att upphovsmannen dött.

Jag hoppas att du har förståelse för detta.
Med vänliga hälsningar
Johanne Ländin